Actieve brandpreventie
In elke ruimte van een gebouw kan door uiteenlopende oorzaken brand ontstaan. Brand is helaas niet altijd te voorkomen, maar met actieve brandpreventie zoals rookmelders en alarmsystemen kan een brand snel gedetecteerd worden. Met behulp van sprinklerinstallatie, brandslangen en/of brandblussers worden veel beginnende branden snel in de kiem gesmoord.
Wat is actieve brandpreventie?
Actieve brandpreventie heeft betrekking op het detecteren en blussen van een brand. Deze systemen en maatregelingen kunnen automatisch zijn of handmatig werken, maar ze treden pas in werking bij een brand en vereisen een actie om te werken.
Een paar voorbeelden van actieve brandpreventie zijn: blus- of sprinklerinstallatie, alarmcentrale, brandmeldsysteem, noodverlichting, ladders, brandslangen, brandblussers, etc.
Actieve brandpreventie is belangrijk
Actieve brandpreventie is niet alleen belangrijk voor grote gebouwen zoals kantoren, bedrijfshallen, hotels en ziekenhuizen, maar ook voor winkels, restaurants, sportaccommodaties en bij u thuis is actieve brandpreventie een “must”.
Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, moet minstens één goedgekeurd rookmelder hangen.
Onderhoud
Voor brandblusmiddelen, brandmeldinstallaties en noodverlichting is jaarlijkse onderhoud en controle verplicht. Niet alleen vanuit de overheid, maar ook vanuit uw verzekering wordt onderhoud en controle geëist. Zonder controle rapporten, wordt er bij brandschade niet uitgekeerd.
Voor brandblussers die alleen privé (in huis) gebruikt worden geldt de onderhoudsplicht niet.