Brandwerend glas


‘Normaal’ glas is meestal niet brandwerend. Het kan bij plotselinge temperatuurstijging barsten, waardoor brand en rook zich kunnen verspreiden van de ene ruimte naar de andere. Dit is een van de redenen waardoor een brand die in één appartement uitbreekt ervoor kan zorgen dat het hele flatgebouw afbrandt.

Om dit soort scenario’s te voorkomen zijn er in het bouwbesluit 2012 eisen en normen opgesteld waar glas in bepaalde ruimtes aan moet voldoen.

Brandwerend glas

Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
2022-06-23
Max B
Max B
2022-06-03
Professioneel, snel en duidelijk!
Dako van der Gaag
Dako van der Gaag
2020-01-29

Wat is brandwerend glas?

Brandwerend glas is gehard glas dat (letsel- en/of doorvalveilig) sterke brandvertragende eigenschappen heeft. Het is bewerkt is met een speciale coating, folie of kunsthars die ervoor zorgen dat het glas bestand is tegen hogere temperaturen, die bij brand ontstaan.

De brandvertragende eigenschappen van brandwerend glas hebben als doel de verspreiding van vlammen, rook en gassen te beperken, en hitteoverdracht, doorslag en overslag van brand te vertragen. Deze eigenschappen komen alleen tot hun recht als de constructie waarin het brandwerende glas geplaatst is, ook brandwerend is.

Brandwerend glas wordt aangebracht in kozijnen, deuren en wanden, die als brandcompartimentscheiding dienen. Deze brandscheiding zorgt ervoor dat, gedurende een bepaalde tijd, vuur en rook de vluchtroute niet blokkeren en de aanwezige mensen de kans krijgen het gebouw veilig te verlaten.

Eisen brandwerend glas

Brandwerend glas is in verschillende soorten, maten, classificaties en brandwerendheid verkrijgbaar. De keuze is onder andere afhankelijk van het type ruimte of gebouw, de gebruiksfunctie van het gebouw en de geldende voorschriften, eisen en normen omtrent brandveiligheid zoals beschreven in het bouwbesluit 2012.

 • E Klasse: Brandwerend glas mag niet uit elkaar vallen bij brand.
 • EI Klasse: Het glas en de naden mogen geen rook en vlammen doorlaten.
 • EW Klasse: Het glas moet de temperatuurstijging tegen kunnen houden.

Voorzien van een stempel

Het brandwerend glas dat u laat plaatsen moet voorzien zijn van een stempel. Daarop staan de naam van de fabrikant, de naam van het product, de normering en het identificatienummer van de fabriek.

In een deur, kozijn of pui

Het glas met brandwerende eigenschappen moet geplaatst zijn in een brandwerende deur, kozijn of een pui. Het is bovendien belangrijk dat de fabrikant die combinatie heeft getest.

Maximale ruitafmeting

Het brandwerend glas mag niet groter zijn dan de maximale ruitafmeting, zoals de fabrikant van het glas die heeft getest.

Niet bewerken

Het is niet toegestaan om brandwerend glas te bewerken. Voorkom etsen, zandstralen of het opplakken van voorwerpen. Dit heeft een negatief effect op de brandwerende werking.

Berekenen, meten en uitvoering

Den Dulk Brandwerend heeft jarenlange ervaring in het leveren en monteren van brandwerend glas en kozijnen. Door de uitgebreide kennis van brandwerend glas en de korte lijnen met onze leveranciers, kunnen wij voor elk situatie een passende oplossing bieden.

Aan de hand van de aangeleverde informatie, bestek en project tekeningen, worden de maten van het glas een kozijnen op locatie ingemeten. In overleg met de leverancier wordt bepaald welke soort glas, bij op uw locatie, aan de eisen en normen voldoet en het beste functioneert.

Voor het brandwerend glas maken we gebruik van verschillende merken:

 • Saint Gobain: Pyroswiss, Vetroflam en ContraFlam
 • Pyroguard
 • Promat: Systemglas

Controlepunten voor brandwerend glas

Gespecialiseerd bedrijf

Brandwerend glas dienen door gespecialiseerde bedrijven, volgens de beschrijvingen en testrapporten van de fabrikant geplaatst te worden.

Regelmatige (jaarlijkse) controle

Het is belangrijk om de brandwerend glas regelmatig (jaarlijks) te laten controleren. Alleen op die manier blijft de garantie op brandwerendheid behouden.

Tip: doet u zelf een controle van het glas? Controleer of het glas nog intact is en geen beschadigingen heeft. Neem bij twijfel of bij afwijkingen contact met ons op.

Herstel van beschadigingen

Is er sprake van beschadigingen? Laat een expert deze beoordelen en indien nodig herstellen. Ga daarmee niet zelf aan de slag, om problemen met de brandwerendheid van het glas te voorkomen.

Brandwerend glas laten plaatsen?

Den Dulk Brandwerend is de specialist waar u naar op zoek bent. We beschikken over een team van ervaren VCA gecertificeerde monteurs, die brandwerend glas en kozijnen bij u op locatie kunnen plaatsen. In samenwerking met de leveranciers wordt aan de hand van de gestelde eisen, het beste soort glas berekend, geleverd en geplaatst.

Offerte aanvragen


Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Brandpreventie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Vul uw gegevens in op het contactformulier of stuur een email naar info@dendulkbrandwerend.nl.
Heeft u liever direct telefonisch contact, dat kan op +31707446290

 • Professionals in brandpreventie
 • Al 20 jaar actief
 • Snelle afhandeling
 • Eigen zagerij
 • Leerbedrijf
 • VCA* 2017/6.0 gecertificeerd
Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag