Draagconstructie


Vandaag de dag worden stalen profielen (kolommen en liggers) steeds vaker gebruikt voor de dragende constructie van gebouwen. Staal is robuust, veelzijdig en duurzaam. Het geeft de bouwer de mogelijkheid grote ruimten te overspannen en draagt bij aan de stijfheid en stabiliteit van het hele gebouw.

Draagconstructie

Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
2022-06-23
Max B
Max B
2022-06-03
Professioneel, snel en duidelijk!
Dako van der Gaag
Dako van der Gaag
2020-01-29

Staal

Staal is van zichzelf geen brandbaar materiaal, zoals hout bijvoorbeeld wel is. Bij hoge temperaturen tijdens een brand neemt de stijfheid en sterkte van staal zeer snel af. Het vervormen en uitzetten van staal kan muren ontzetten en constructies doen bezwijken. Het bezwijken van een draagconstructie kan resulteren in voortschrijdend bezwijken van aanliggende brandcompartimenten en uit eindelijk het gehele gebouw: het kaartenhuiseffect.

Brandwerendheid

Om bezwijken en voortschrijdend bezwijken van brandcompartimenten, gebouwen tot een minimum te beperken zijn er in het Bouwbesluit 2012 eisen opgesteld voor brandveiligheid en brandwerendheid.

Brandwerendheid is een maat voor de tijd die een constructie heeft, voordat deze bezwijkt onder invloed van een brand.

Eisen brandwerendheid

Bij elke gebouwsoort maakt het Bouwbesluit 2012 onderscheid tussen nieuwbouw, verbouw en bestaande bouw. In het algemeen zijn de eisen voor nieuwbouw het hoogst.

De eisen voor de brandwerendheid van draagconstructies van (utiliteits-) gebouwen zijn afhankelijk van gebruiksfunctie en gebouwhoogte.

Voor kantoren en andere ‘niet-slaapgebouwen’ (bedrijfsgebouwen, scholen en winkels) liggen de eisen lager dan voor ‘slaapgebouwen’ (hotels, ziekenhuizen en gevangenissen).

De eisen van brandwerendheid worden uitgedrukt in minuten (tijd): 30, 60, 90, 120, 180, 240 minuten.

Staalconstructies brandwerend maken

Om de brandwerendheid van staal tijdens brand te behouden, is het noodzakelijk brandwerende isolatie aan te brengen. De functie van de brandwerende isolatie is het voorkomen van een te snelle opwarming van het staal.

Het brandwerend maken van stalen (draag)constructies vergroot bij brand de tijd om personen veilig te evacueren en verhoogt de kans op behoud van de draagconstructie en het gebouw.

Staalconstructies kunnen op verschillende manieren brandwerend gemaakt worden:

Offerte aanvragen


Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Brandpreventie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Vul uw gegevens in op het contactformulier of stuur een email naar info@dendulkbrandwerend.nl.
Heeft u liever direct telefonisch contact, dat kan op +31707446290

  • Professionals in brandpreventie
  • Al 20 jaar actief
  • Snelle afhandeling
  • Eigen zagerij
  • Leerbedrijf
  • VCA* 2017/6.0 gecertificeerd
Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag

Bellen

Offerte aanvragen