Brandwerend bekleden


Brandwerend bekleden met plaatmateriaal is een de passieve manier om constructies van staal of beton te beschermen, tegen de gevolgen van brand. Voorbehandelen en schoonmaken van de constructieprofielen is meestal niet nodig. Door de gladde en vlakke oppervlakten, van de brandwerende plaatmaterialen, kunnen deze netjes worden afgewerkt. De bouwer krijgt hiermee de mogelijkheid de contouren van de constructie zichtbaar te houden.

Brandwerend bekleden


Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
2022-06-23
Max B
Max B
2022-06-03
Professioneel, snel en duidelijk!
Dako van der Gaag
Dako van der Gaag
2020-01-29

Waarom brandwerend bekleden?

De brandwerende platen hebben een isolerende eigenschap, dit vertraagt de opwarming van staal en/of beton bij aanstralende hitte van brand. Afhankelijk het gekozen brandwerende plaatmateriaal en de dikte daarvan, kan de constructie hierdoor voor langere tijd (30 t/m 240 minuten) tegen temperatuurstijging beschermd worden.

De platen zijn onbrandbaar en bij brand komt er bijna geen rook vrij. Vluchtroutes lopen hierdoor minder snel vol met rook. Dit vergroot de kans om veilig het gebouw te verlaten.

Brandwerend plaatmateriaal

Brandwerend plaatmateriaal is onbrandbaar en in verschillende soorten te verkrijgen:

 • vermiculiet, (calcium) silicaat, mineraalvezel of vezel versterkt gips.
 • Platen met calciumsilicaten hebben een steenachtige structuur.
 • Een plaat van mineraalvezels/steenwol is relatief licht van gewicht, en waterafstotend. De platen worden met laspennen via een puntlassysteem aan het staal gelast.
 • Vezel versterkte gipsplaten zijn doorgaans stootvast en redelijk vochtbestendig. Door de gladde en vlakke oppervlakte zijn de platen na voorstrijk op verschillende manieren eenvoudig af te werken. De platen worden d.m.v. schroeven of nieten en wigklossen op de constructie bevestigd.

Voor het brandwerend bekleden/isoleren maken we gebruik van verschillende producten:

 • Rockwool – Conlit steelboard
 • Gyproc – Glasroc F,
 • Promat – Promatect H, 100, 200

De keuze voor het materiaal dat moet worden gebruikt voor het brandwerend isoleren is per situatie afhankelijk van een aantal factoren: de constructie, de draagkracht of belastbaarheid van de constructie, de omgevingsinvloeden, en de zichtbaarheid.

Berekenen, meten en uitvoering

Den Dulk Brandwerend heeft jarenlange ervaring in het berekenen, leveren en monteren van brandwerende systemen. Dankzij de uitgebreide kennis van brandwerend (isolerend) plaatmateriaal en de korte lijnen met onze leveranciers, kunnen wij voor elk situatie een passende oplossing bieden.

Aan de hand van de aangeleverde informatie bestek en projecttekeningen, kunnen wij een uittrekstaat maken met daarin de per profiel beschreven plaatdikte en het te gebruiken brandwerende plaatmateriaal.

 • De vereiste plaatdikte is afhankelijk van de benodigde brandwerendheidsduur, de kritieke staaltemperatuur en de profielfactor van het constructiedeel.

Bij aanvang van een project zal een van onze specialisten op locatie langskomen om de constructie per profiel in te meten.

De benodigde brandwerende platen worden bij ons gezaagd en vervolgens gesorteerd en op maat op het project geleverd. Hierdoor wordt de overlast (stof, afval, geluidshinder, in de weg lopen) op uw project zoveel mogelijk beperkt en houden we de montagetijd op locatie zo kort mogelijk.

Controlepunten voor constructie-onderdelen

Gespecialiseerd bedrijf

Brandwerende beplatingen dienen door gespecialiseerde bedrijven te worden aangebracht. Het is belangrijk om de benodigde plaatdikte per profiel te laten berekenen, om zo de vereiste brandwerendheid van de constructie te kunnen garanderen.

Regelmatige (jaarlijkse) controle

Het is belangrijk om de brandwerende beplating regelmatig (jaarlijks) te laten controleren. Alleen op die manier blijft de garantie op brandwerendheid behouden.

Tip: doet u zelf een controle van de brandwerende beplating? Controleer of de beplating nog intact is. Neem bij twijfel of bij afwijkingen contact met ons op.

Herstel van beschadigingen

Is er sprake van beschadigingen? Laat een expert deze beoordelen en indien nodig herstellen. Ga daarmee niet zelf aan de slag, om problemen met de brandwerendheid van de constructie te voorkomen.

Brandwerend bekleden/isoleren van staal en beton?

Den Dulk Brandwerend is de specialist waar u naar op zoek bent. We beschikken over een team van ervaren VCA gecertificeerde monteurs, die de brandwerende isolatie op locatie kunnen aanbrengen. Bovendien beschikken we op kantoor over een team van projectengineers die de berekeningen voor de vereiste brandwerende plaatdikte nauwkeurig kunnen uitvoeren.

Offerte aanvragen


Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Brandpreventie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Vul uw gegevens in op het contactformulier of stuur een email naar info@dendulkbrandwerend.nl.
Heeft u liever direct telefonisch contact, dat kan op +31707446290

 • Professionals in brandpreventie
 • Al 20 jaar actief
 • Snelle afhandeling
 • Eigen zagerij
 • Leerbedrijf
 • VCA* 2017/6.0 gecertificeerd
Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag