Brandklep


In het Bouwbesluit 2012 wordt beschreven dat gebouwen, afhankelijk van de omvang en functie, in brandcompartimenten moeten worden opgedeeld. Zodat een brand niet (snel) kan verspreiden door een gebouw.

Wanneer ventilatiekanalen een wand of vloer van een brandcompartiment doorkruisen naar een ander brandcompartiment moet er een brandklep geplaatst worden ter hoogte van de brandcompartimentscheiding (wand of vloer).

Brandklep

Sanne Lampenhuis
Sanne Lampenhuis
2023-04-21
Zeer tevreden over Den Dulk brandwerende afdichtingen. Korte lijnen en duidelijke afspraken. Gelukkig staat kwaliteit hoog in de vaandel bij hen.
Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
2022-06-23
Max B
Max B
2022-06-03
Professioneel, snel en duidelijk!
Dako van der Gaag
Dako van der Gaag
2020-01-29

Wat is een brandklep?

Een brandklep is een mechanisch of elektrisch gestuurde afsluiter in een ventilatiekanaal, die ervoor zorgt dat, in geval van brand, de verspreiding van zowel koude als warme rook en brand via het ventilatiekanaal wordt gestopt. Brandkleppen worden geplaatst waar ventilatiekanalen een compartimentswand of -vloer doorkruisen.

Brandkleppen bestaan doorgaans uit een stalen behuizing met daarin een of meerdere beweegbare kleppen. Deze kleppen zijn gemaakt van brandwerend materiaal en staan in geopende positie evenwijdig aan de richting van de luchtstroom. Bij brand draaien de klepbladen en wordt het ventilatiekanaal gesloten.

Verschillende soorten brandkleppen

Veer en smeltzekering

De klepbladen worden door een thermische zekering (smeltlood genoemd) en een gespannen veer in geopende positie gehouden. Wanneer de temperatuur stijgt boven 72 graden Celsius, breekt de thermische zekering en sluit de brandklep door het ontspannen van de veer.

Veer en elektromagneet

De klepbladen staan in open positie onder spanning van een veer. Bij brandmelding door de brandmeldcentrale wordt de stroom naar de elektromagneet onderbroken en sluit de brandklep door het wegvallen van het magnetisme en het ontspannen van de veer.

Servomotorbediening

De brandkleppen zijn voorzien van een elektromotor welke door de brandmeldcentrale wordt aangestuurd. De brandmeldcentrale kan op afstand zien of een brandklep dicht of open staat.

Eisen brandklep

Brandkleppen zijn in verschillende soorten, maten en brandwerendheid verkrijgbaar. De keuze is onder andere afhankelijk van het type ruimte of gebouw, de gebruiksfunctie van het gebouw en de geldende voorschriften, eisen en normen omtrent brandveiligheid zoals beschreven in het Bouwbesluit 2012.

Bereikbaar

Brandkleppen dienen bereikbaar te zijn via een inspectieluik in het kanaal. Aan de buitenzijde moet zichtbaar zijn of de klep open of dicht is.

Aansturing

De brandklep dient te worden aangestuurd door een smeltlood in de luchtstroom (mechanisch) of door een gelijkwaardig sluitmechanisme (bijvoorbeeld een gestuurde servomotor).

Montage

De juiste montage en ophanging van de brandklep is van groot belang. Bij brand kan een luchtkanaal, door de hitte, vervormen. Hierdoor kan een luchtkanaal aan de brandklep gaan ‘hangen’ of zelfs uit de muur trekken.

Doorvoer

De doorvoer in de brandscheiding, rondom de brandklep moet brandwerend afgedicht zijn.

Berekenen, meten en uitvoering

Den Dulk Brandwerend heeft jarenlange ervaring in het leveren en monteren van brandkleppen, vlinderkleppen en afdichtingen. Door de uitgebreide kennis van brandkleppen en de korte lijnen met onze leveranciers, kunnen wij voor elke situatie een passende oplossing bedenken en uitvoeren.

Aan de hand van de aangeleverde informatie, het bestek en de project tekeningen, worden de maten van de brandkleppen of vlinderkleppen bepaald en eventueel op locatie ingemeten.

Alle brand- en vlinderkleppen worden in het luchtkanaal gemonteerd, afgedicht, voorzien van een QR-code en geregistreerd in het digitale logboek van Hilti.

Voor het plaatsen van brandkleppen en vlinderkleppen maken we gebruik van verschillende merken:

  • Trox
  • Fss internationaal
  • Rf-t

Controlepunten voor brandkleppen

Gespecialiseerd bedrijf

Brandkleppen dienen door gespecialiseerde bedrijven, volgens de beschrijvingen en testrapporten van de fabrikant geplaatst te worden.

Regelmatige (jaarlijkse) controle

Het is belangrijk om de brandkleppen en de afdichtingen regelmatig (jaarlijks) te laten controleren. Alleen op die manier blijft de garantie op brandwerendheid behouden.

Tip: doet u zelf een controle van de brandkleppen? Controleer of de brandklep nog intact is en open staat. Neem bij twijfel of bij afwijkingen contact met ons op.

Herstel van beschadigingen

Is er sprake van beschadigingen, is de sparing doorbroken of is de brandklep dicht gevallen? Laat een expert deze beoordelen en indien nodig herstellen. Ga daarmee niet zelf aan de slag, om problemen met het functioneren van de brandklep en de brandwerendheid te voorkomen.

Brandkleppen laten plaatsen?

Den Dulk Brandwerend is de specialist waar u naar op zoek bent. We beschikken over een team van ervaren VCA gecertificeerde monteurs, die de brandkleppen, vlinderkleppen bij u op locatie kunnen monteren en afdichten. Ons team van projectengineers is u graag tot dienst om een passend advies op maat te maken.

Offerte aanvragen


Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Brandpreventie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Vul uw gegevens in op het contactformulier of stuur een email naar info@dendulkbrandwerend.nl.
Heeft u liever direct telefonisch contact, dat kan op +31707446290

  • Professionals in brandpreventie
  • Al 20 jaar actief
  • Snelle afhandeling
  • Eigen zagerij
  • Leerbedrijf
  • VCA* 2017/6.0 gecertificeerd
Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag