Brandwerende deur


In deze tijd is en wordt men steeds bewuster van brand en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Er worden voorzieningen getroffen voor het signaleren en vroegtijdig melden van brand. Iedereen kent het belang van rookmelders en goede vluchtroutes, maar het belang van deuren en vooral het sluiten van deuren is minder bekend. Sluiten van deuren is belangrijk tegen inbrekers of bijvoorbeeld kou.

Brandwerende deur

Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
2022-06-23
Max B
Max B
2022-06-03
Professioneel, snel en duidelijk!
Dako van der Gaag
Dako van der Gaag
2020-01-29

Waarom een brandwerende deur?

Mensen laten vaak en vooral ‘s nachts de tussendeuren openstaan, zodat ze de rookmelder goed kunnen horen.

De brandweer adviseert om deuren te sluiten, juist als u gaat slapen.

Het dichthouden van deuren zorgt er zelfs bij niet-brandwerende binnendeuren voor dat (giftige) rook, de grootste bedreiging bij brand, voor enige tijd wordt tegengehouden. Een deur die dicht is, gaat rook- en vuurverspreiding tegen.

Bij ruimtes en gebouwen waar veel mensen aanwezig zijn (bedrijfsgebouwen, scholen en winkels) en/of slapen (hotels, ziekenhuizen en gevangenissen) gelden strengere brandveiligheidseisen.

Een ‘normale’ niet-brandwerende deur voldoet dan niet, er moeten brandwerende deuren geplaatst worden.

Wat is een brandwerende deur?

Een deur is een bouwelement dat in een wandopening wordt geplaatst om een doorgang mogelijk te maken of te verhinderen. Een brandwerende deur (branddeur) heeft dezelfde functie als een normale deur, maar is daarbij zelfsluitend en heeft een bepaalde weerstand tegen de inwerking van vuur (brand).

Brandwerende deuren hebben als doel de verspreiding van vlammen, rook en gassen te beperken, en hitte overdracht, doorslag en overslag van brand te vertragen. Deze eigenschappen komen alleen tot zijn recht als de constructie en het kozijn waarin de brandwerende deur geplaatst is, ook brandwerend zijn.

Brandwerend deuren worden geplaatst in wanden, die als brandcompartimentscheiding dienen. Deze brandscheiding zorgt ervoor dat, gedurende een bepaalde tijd, vuur en rook de vluchtroute niet blokkeren en de aanwezige mensen de kans krijgen het gebouw veilig te verlaten.

Eisen brandwerende deur

Brandwerende deuren zijn in verschillende soorten, maten, classificaties en brandwerendheid verkrijgbaar. De keuze is onder andere afhankelijk van het type ruimte of gebouw, de gebruiksfunctie van het gebouw en de geldende voorschriften, eisen en normen omtrent brandveiligheid zoals beschreven in het bouwbesluit 2012.

Brandtest

Een deur mag pas een brandwerende deur heten als deze getest is volgens de Europese norm. Hierbij wordt gekeken hoe de deur zich tijdens ‘de brand’ gedraagt en wordt er gemeten hoelang het duurt tot er branddoorslag plaatsvindt, (vlamdichtheid, straling en oppervlaktetemperatuur).

De brandwerendheid van een deur wordt in minuten uitgedrukt: 30, 60, 90, 120 minuten.

Zelf sluitende deur

Brandwerende deuren dienen altijd volledig zelfsluitend te zijn, zonder tussenkomst van menselijk handelen, ongeacht of er nu wel of geen netvoeding aanwezig is. Dit kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een deurdranger is de meest bekende, deze wordt aan de bovenkant van de deur gemonteerd en sluit de deur na elke opening weer volledig.

Draairichting deur

Afhankelijk van het aantal personen dat in een ruimte verblijft en/of op een vluchtweg (verkeersroute) aangewezen is, moeten de brandwerende deuren van een gebouw in de vluchtrichting meedraaien en in een beweging te openen zijn.

Berekenen, meten en uitvoering

Den Dulk Brandwerend heeft jarenlange ervaring in het leveren en monteren van brandwerende deuren en kozijnen. Door de uitgebreide kennis van brandwerende deuren en de korte lijnen met onze leveranciers, kunnen wij voor elke situatie een passende oplossing bieden.

Aan de hand van de aangeleverde informatie, het bestek en de projecttekeningen, worden de maten van de deuren en kozijnen op locatie ingemeten. In overleg met de leverancier wordt bepaald welke soort deur, bij op uw locatie, aan de gestelde eisen en normen voldoet en het beste functioneert.

Voor het brandwerende deuren maken we gebruik van verschillende merken:

 • Van Vuuren deuren
 • Scantrea deuren
 • Kegro deuren
 • Reinardt
 • CanDo

Controlepunten voor brandwerende deuren

Gespecialiseerd bedrijf

Brandwerende deuren dienen door gespecialiseerde bedrijven, volgens de beschrijvingen en testrapporten van de fabrikant geplaatst te worden.

Regelmatige (jaarlijkse) controle

Het is belangrijk om de brandwerende deuren en het sluitmechanisme regelmatig (jaarlijks) te laten controleren. Alleen op die manier blijft de garantie op brandwerendheid behouden.

Tip: doet u zelf een controle van de deuren? Controleer of de deur nog intact is, geen beschadigingen heeft en goed sluit. Neem bij twijfel of bij afwijkingen contact met ons op.

Niet aanpassen of bewerken

Na plaatsing van de brandwerende deur is het niet toegestaan aanpassingen te doen aan of op de deur. (andere sloten, verwijderen deurdranger, wig onder de deur of het blokkeren van de deur)

Ook het bewerken, plakken of vastschroeven van voorwerpen op de deur is niet toegestaan (extra balken, sloten, kledinghaken, kettingen, prikborden, ect.)

Behalve dat dit een negatief effect heeft op de brandwerende werking, vervalt daardoor de garantie en keert de brandverzekering bij schade mogelijk niet uit.

Herstel van beschadigingen

Is er sprake van beschadigingen? Laat een expert deze beoordelen en indien nodig herstellen. Ga daarmee niet zelf aan de slag, om problemen met de brandwerendheid van de deur te voorkomen.

Brandwerende deuren laten plaatsen?

Den Dulk Brandwerend is de specialist waar u naar op zoek bent. We beschikken over een team van ervaren VCA gecertificeerde monteurs, die brandwerende deuren en kozijnen bij u op locatie kunnen plaatsen. In samenwerking met de leveranciers wordt volgens de gestelde eisen, het soort deur en kozijn bepaald, geleverd en geplaatst.

Offerte aanvragen


Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Brandpreventie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Vul uw gegevens in op het contactformulier of stuur een email naar info@dendulkbrandwerend.nl.
Heeft u liever direct telefonisch contact, dat kan op +31707446290

 • Professionals in brandpreventie
 • Al 20 jaar actief
 • Snelle afhandeling
 • Eigen zagerij
 • Leerbedrijf
 • VCA* 2017/6.0 gecertificeerd
Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag

Bellen

Offerte aanvragen