Brandwerend kozijn


Brandwerend kozijnen worden geplaatst in wanden, die als brandcompartimentscheiding dienen. Deze brandscheiding zorgt ervoor dat, gedurende een bepaalde tijd, vuur en rook de vluchtroute niet blokkeren en de aanwezige mensen de kans krijgen het gebouw veilig te verlaten.

Brandwerend kozijn

Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
2022-06-23
Max B
Max B
2022-06-03
Professioneel, snel en duidelijk!
Dako van der Gaag
Dako van der Gaag
2020-01-29

Wat is een brandwerend kozijn?

Een brandwerend kozijn heeft dezelfde functie als een “normaal” kozijn. Het vormt altijd een brandwerende combinatie met een raam en/of een deur.

Brandwerende kozijnen hebben als doel de verspreiding van vlammen, rook en gassen te beperken, en hitte overdracht, doorslag en overslag van brand te vertragen. Deze eigenschappen komen alleen tot zijn recht als de wand waarin het kozijn is geplaatst en het glas en/of deur in het kozijn, ook brandwerend zijn.

Eisen brandwerend kozijn

Brandtest

Bij een brandtest wordt er gekeken hoe een brandwerend kozijn in combinatie met een brandwerend raam en/of deur zich tijdens ‘de brand’ gedraagt en wordt er gemeten hoelang het duurt tot er branddoorslag plaatsvindt, (vlamdichtheid, straling en oppervlaktetemperatuur).

Minimale afmeting

De minimale afmetingen van een brandwerend kozijn is 67 x 114 mm

Sponning diepte

Een brandwerend kozijn moet een minimale sponning diepte van 25 mm hebben.

Maximale speling

Bij een stomp kozijn mogen de draainaden aan de langs- en bovenkant maximaal 3 mm zijn.

Hout soort

Het hout voor een brandwerend kozijn moet een minimale zwaarte van 550 kg/m3 of meer hebben.

Brandwerende plaatjes

Afhankelijk van de brandwerend eis moeten er brandwerende scharnier en slotplaatjes geplaatst worden.

Zwelstrips

In veel onderdelen van de brandwerende deur/kozijncombinatie wordt gebruik gemaakt van opschuimende materialen, ook wel zwelstrips of expanderende materialen genoemd. Deze materialen kunnen verschillende functies hebben; koelen, afdichten en druk opbouwen.

Om de ruimte tussen de deur en het kozijn af te dichten, worden er opschuimende materialen in de deur of in het kozijn geplaatst.

Berekenen, meten en uitvoering

Den Dulk Brandwerend heeft jarenlange ervaring in het leveren en monteren van brandwerende kozijnen. Door de uitgebreide kennis van brandwerende kozijnen en de korte lijnen met onze leveranciers, kunnen wij voor elke situatie een passende oplossing bieden.

Aan de hand van de aangeleverde informatie, het bestek en de projecttekeningen, worden de maten van de kozijnen op locatie ingemeten. In overleg met de leverancier wordt bepaald welke soort kozijn, bij op uw locatie, aan de gestelde eisen en normen voldoet en het beste functioneert.

Controlepunten voor brandwerende kozijnen

Gespecialiseerd bedrijf

Brandwerende kozijnen dienen door gespecialiseerde bedrijven, volgens de beschrijvingen en testrapporten van de fabrikant geplaatst te worden.

Regelmatige (jaarlijkse) controle

Het is belangrijk om de brandwerende kozijnen regelmatig (jaarlijks) te laten controleren. Alleen op die manier blijft de garantie op brandwerendheid behouden.

Tip: doet u zelf een controle van de kozijnen? Controleer of het kozijn nog intact is, geen beschadigingen heeft en alle strippen nog op zijn plaats zitten. Neem bij twijfel of bij afwijkingen contact met ons op.

Niet aanpassen of bewerken

Na plaatsing van de brandwerende kozijn is het niet toegestaan aanpassingen te doen aan of op het kozijn. (andere sloten, verwijderen deurdranger, wig onder de deur of het blokkeren van de deur)

Ook het bewerken, plakken of vastschroeven van voorwerpen op het kozijn is niet toegestaan (extra balken, sloten, kledinghaken, kettingen, ect.)

Behalve dat dit een negatief effect heeft op de brandwerende werking, vervalt daardoor de garantie en keert de brandverzekering bij schade mogelijk niet uit.

Herstel van beschadigingen

Is er sprake van beschadigingen? Laat een expert deze beoordelen en indien nodig herstellen. Ga daarmee niet zelf aan de slag, om problemen met de brandwerendheid van het kozijn te voorkomen.

Brandwerende kozijnen laten plaatsen?

Den Dulk Brandwerend is de specialist waar u naar op zoek bent. We beschikken over een team van ervaren VCA gecertificeerde monteurs, die brandwerende deuren en kozijnen bij u op locatie kunnen plaatsen. In samenwerking met de leveranciers wordt volgens de gestelde eisen, het soort kozijn bepaald, geleverd en geplaatst.

Offerte aanvragen


Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Brandpreventie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Vul uw gegevens in op het contactformulier of stuur een email naar info@dendulkbrandwerend.nl.
Heeft u liever direct telefonisch contact, dat kan op +31707446290

  • Professionals in brandpreventie
  • Al 20 jaar actief
  • Snelle afhandeling
  • Eigen zagerij
  • Leerbedrijf
  • VCA* 2017/6.0 gecertificeerd
Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag