Brandwerende afdichtingen


Een brand kan op verschillende manieren ontstaan of veroorzaakt worden: bijvoorbeeld door open vuur, korsluiting, oververhitting, ongeval of brandstichting. Door in de omgeving aanwezige brandbare materialen en zuurstof, kan een klein brandje plotseling uitbreiden tot een grote onvoorspelbare vlammenzee. Rook en vuur verspreiden zich razendsnel van de ene ruimte naar de ander ruimte (branddoorslag) en binnen een paar minuten staat het gehele gebouw in brand.

Brandwerende afdichtingen

Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
2022-06-23
Max B
Max B
2022-06-03
Professioneel, snel en duidelijk!
Dako van der Gaag
Dako van der Gaag
2020-01-29

Brandcompartiment

Door een gebouw op te delen in meerdere brandvertragende ruimten (brandcompartimenten), wordt een beginnende brand (vuur en rook) beheersbaar en beperkt in het snel verspreiden. Hierdoor blijven grote delen van het gebouw voor langere tijd behouden en kunnen de aanwezige personen via vluchtroutes in veiligheid komen.

De grootte van een brandcompartiment en in hoeveel compartimenten een gebouw opgedeeld moet worden wordt beschreven in het Bouwbesluit 2012 en is afhankelijk van de omvang en functie van het gebouw.

Brandscheiding

Brandcompartimenten worden door bouwkundige grenzen (muur, wand, vloer of plafond) tussen de compartimenten van een gebouw gescheiden. Deze bouwkundige grenzen (brandscheiding) dienen brandwerend te zijn. In een ideale situatie zou een brandcompartiment alleen uit een brandwerende vloer, plafond en muren met brandwerende deur en glas moeten bestaan.

Maar in de ‘echte’ wereld is dit heel anders en worden brandscheidingen onderbroken door leidingen, doorvoeren, kabelgoten en luchtkanalen, die van het ene brandcompartiment naar het andere lopen. Deze doorbrekingen zijn een soort ‘defecten’ in de brandscheiding, die de functie van een brandscheiding tenietdoen. De brand (rook, vuur) kan hierdoor alsnog doorslaan naar het andere compartiment.

Wat zijn brandwerende afdichtingen?

Doorbrekingen, gaten, voegen, naden en kieren in een brandscheiding zijn een zwakke schakel in de brandveiligheid van een gebouw. Deze ‘defecten’ in de brandscheiding dienen te worden afgedicht, zodat de brandscheiding zijn brandwerende functie behoudt. Niet zomaar en met een prop of een beetje pur, maar met een brandwerende afdichting.

Een brandwerende afdichting is een verzamelnaam voor het afdichten van verschillende soorten doorvoeringen en sparingen in een brandscheiding, met een brandwerend product.

Er zijn verschillende brandwerende producten beschikbaar, zoals brandmanchetten, fire wraps, cable disks, steenwoltouw, diverse brandwerende kitten, brandwerende steenwol platen, brandwerende verf, -pasta en schalen.

Een van de meest zichtbare afdichting is de brandmanchet. Dit is een stalen omhulsel gevuld met een grafiet laag, deze wordt geplaatst om een kunststof buis op de plek waar de buis een brandscheiding doorkruist. Tijdens een brand smelt het kunststof van de buis en tegelijkertijd zwelt de grafiet laag in de omhulsel op, waardoor het gat alsnog volledig wordt afgesloten voor rook en vuur.

Eisen brandwerende afdichtingen

Bij het brandwerend afdichten van doorvoeren en sparingen zijn de volgende punten belangrijk:

Product

De doorvoeren en sparingen moeten met de juiste brandwerende producten, volgens de instructies van de fabrikant worden afgedicht.

Brandweerstand

De brandweerstand van de doorvoeren en sparingen moeten gelijk zijn aan die van de brandscheiding waar deze doorheen gaan. Dit wordt uitgedrukt in minuten: 30, 60, 90 en 120 minuten.

Montage

De doorvoeren en sparingen moeten brandwerend worden afgedicht, zodat zowel koude als warme rook en vuur voor een bepaalde tijd worden tegengehouden.

Brandmanchetten moeten op een stevige ondergrond worden vastgezet, zodat deze tijdens een brand niet weg kunnen vallen.

Uitvoering en digitaal logboek

 Den Dulk Brandwerend heeft jarenlange ervaring in het berekenen, leveren en monteren van brandwerende afdichtingen. Door de uitgebreide kennis van brandwerende producten en de korte lijnen met onze leveranciers, kunnen wij voor elke situatie een passende oplossing bedenken en uitvoeren.

Aan de hand van de aangeleverde informatie, het bestek en de projecttekeningen worden de doorvoeren en de sparingen opgenomen. Alle doorvoeren en sparingen worden brandwerend afgedicht, voorzien van een QR-code en geregistreerd in het digitale logboek van Hilti.

Controlepunten voor brandwerende afdichtingen

Gespecialiseerd bedrijf

Doorvoeren en sparingen dienen door gespecialiseerde bedrijven, volgens de beschrijvingen en testrapporten van de fabrikant afgedicht te worden.

Regelmatige (jaarlijkse) controle

Het is belangrijk om de brandwerende afdichtingen van doorvoeren en sparingen regelmatig (jaarlijks) te laten controleren. Alleen op die manier blijft de garantie op brandwerendheid behouden.

Tip: doet u zelf een controle van de brandwerende afdichting? Controleer of de brandwerende afdichting nog intact is. Neem bij twijfel of bij afwijkingen contact met ons op.

Herstel van beschadigingen

Is er sprake van beschadigingen, is de afdichting van een doorvoer of sparing doorbroken? Laat dan een expert deze beoordelen en indien nodig herstellen. Ga daarmee niet zelf aan de slag, om problemen met het functioneren van de brandscheidingen/brandcompartimenten en de brandwerendheid te voorkomen.

Doorvoeren of sparingen brandwerend afdichten?

Den Dulk Brandwerend is de specialist waar u naar op zoek bent. We beschikken over een team van ervaren VCA-gecertificeerde monteurs, die de doorvoeren en sparingen bij u op locatie brandwerend afdichten. Ook bestaande en beschadigde afdichtingen kunnen wij voor u herstellen.

Offerte aanvragen


Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Brandpreventie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Vul uw gegevens in op het contactformulier of stuur een email naar info@dendulkbrandwerend.nl.
Heeft u liever direct telefonisch contact, dat kan op +31707446290

  • Professionals in brandpreventie
  • Al 20 jaar actief
  • Snelle afhandeling
  • Eigen zagerij
  • Leerbedrijf
  • VCA* 2017/6.0 gecertificeerd
Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag