Brandwerend coaten


Brandwerend coaten is een goede manier van beschermen van stalen constructies, tegen de gevolgen van brand. Brandwerende coating (verf) is licht van gewicht, profielvolgend en neemt weinig ruimte in beslag. Samen met een topcoating, verkrijgbaar in verschillende kleuren, is het mogelijk de staalconstructie in zijn originele vorm zichtbaar te houden in uw interieur.

Brandwerend coaten

Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
Jarecki ZDW (Jarecki ZDW)
2022-06-23
Max B
Max B
2022-06-03
Professioneel, snel en duidelijk!
Dako van der Gaag
Dako van der Gaag
2020-01-29

Waarom brandwerend coaten?

Een brandwerende coating is een intumescerende verf, die bij brand (verhitting) opschuimt tot een centimeters dikke isolerende laag.

De isolerende werking van deze schuimlaag zorgt ervoor dat het staal een vooraf bepaalde tijd (30, 60, 90 of 120 minuten) onder de kritieke temperatuur van 400 tot 700 graden (opgegeven door de constructeur) blijft. Het geeft bij brand, de personen die in het gebouw aanwezig zijn de tijd (kans) veilig te ontkomen, voordat de stalen constructie vervormt en het gebouw instort.

Met een brandwerende coating (verf) is het mogelijk om de brandwerendheid van stalen draagconstructies te verhogen en deze in het zicht te laten.

Berekenen, meten, vastleggen en certificering

Den Dulk Brandwerend heeft jarenlange ervaring in het berekenen, leveren en airless spuiten van coatings. Dankzij de uitgebreide kennis van brandwerend coatings en de korte lijnen met onze leveranciers, kunnen wij voor elk situatie een passende oplossing bieden.

Aan de hand van de aangeleverde informatie, bestek en project tekeningen, kunnen wij een uittrekstaat maken met daarin per profiel beschreven vereiste laagdikte en te gebruiken brandwerende coating.

• De vereiste laagdikte is afhankelijk van de benodigde brandwerendheidsduur, de kritieke staaltemperatuur en de profielfactor van het constructiedeel.

Bij aanvang van een project wordt het staal met daarop al aanwezige verflagen wordt gecontroleerd, getest en gemeten. Afhankelijk van de testresultaten wordt het staal gereinigd en voorzien van een primer.

Het aanbrengen van de coating gebeurt in meerdere lagen. De hoeveelheid lagen is afhankelijk van het soort coating en de berekende, vereiste laagdikte per profiel.

Nadat alle brandwerende lagen zijn aangebracht en de coating droog is wordt er per profiel gemeten of de laagdikten overeenkomen met de berekende vereiste laagdikten op de laagdiktestaat. De opgebrachte laagdikten worden per profiel in een rapport vastgelegd. Het gehele project wordt aan het einde van het werk gecontroleerd en gecertificeerd door de leverancier.

Aanbrengen brandwerende coating

De brandwerende coating (verf) brengen we met een airless spuit profielvolgend op het staal aan. De spuiter werkt volgens een berekende laagdiktestaat, waarop per profiel de vereiste laagdikte per profiel en de brandwerende coating is vastgelegd. Waar airless spuiten niet mogelijk is kan de coating ook met de hand d.m.v. roller of kwast worden aangebracht.

Het soort brandwerende coating en de vereiste laagdikte zijn van tevoren berekend, aan de hand van het type profiel, het aantal zijden, de kritieke staaltemperatuur, de vereiste brandwerendheid en de positie van het profiel (binnen of buiten)

Voor het brandwerend coaten maken we gebruik van verschillende producten:

• Binnen: Greenlabel Coatings van Hensel, Nullifire en Promat

• Buiten: Coatings van Hempel en Hensel

Het brandwerende coaten wordt volgens “Kwaliteitsrichtlijn Applicatie brandwerende coating” – van Bouwen met Staal uitgevoerd. De publicatie geeft algemene richtlijnen én de benodigde meet- en controlepunten voor een correcte toepassing in elke fase: voorbereiding, applicatie, transport, eventuele tussentijdse opslag, montage, reparatie en inspectie.

Brandwerende topcoat

Een brandwerende topcoat wordt over de brandwerende coating aangebracht het is een optimale bescherming tegen het snel afslijten en verschillende invloeden van buitenaf.

Topcoat is verkrijgbaar in verschillende RAL keuren.

Niet alle verven, lakken kunnen gebruikt worden als topcoat op een brandwerende coating. Ze kunnen een negatief effect hebben op de brandwerendheid. Wij adviseren topcoat te gebruiken die in combinatie met een brandwerende coating is goedgekeurd.

Controlepunten voor constructie-onderdelen

Gespecialiseerd bedrijf

Alleen gespecialiseerde bedrijven en gecertificeerde experts kunnen en mogen brandwerende coatings toepassen. Het is belangrijk om de laagdikte te laten berekenen en die na te meten, om de minimaal berekende waarden te garanderen.

Regelmatige (jaarlijkse) controle

Het is belangrijk om de brandwerende coating voor staalconstructies regelmatig (jaarlijks) te laten controleren. Alleen op die manier blijft de garantie op brandwerendheid behouden.

Tip: doet u zelf een controle van de brandwerende coating? Controleer of de toplaag nog goed intact is. Neem bij twijfel of bij afwijkingen contact met ons op.

Herstel van beschadigingen

Is er sprake van beschadigingen? Laat een expert deze beoordelen en indien nodig herstellen. Ga daarmee niet zelf aan de slag, om problemen met de brandwerendheid van het staal te voorkomen.

Staal brandwerend coaten?

Den Dulk Brandwerend is de specialist waar u naar op zoek bent. We beschikken over een team van ervaren VCA gecertificeerde spuiters, die de brandwerende coating airless en op locatie kunnen aanbrengen. Bovendien beschikken we op kantoor over een team van projectengineers die de berekeningen van de brandwerende coating nauwkeurig kunnen uitvoeren.

Offerte aanvragen


Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Brandpreventie?

Neem vrijblijvend contact met ons op


Vul uw gegevens in op het contactformulier of stuur een email naar info@dendulkbrandwerend.nl.
Heeft u liever direct telefonisch contact, dat kan op +31707446290

  • Professionals in brandpreventie
  • Al 20 jaar actief
  • Snelle afhandeling
  • Eigen zagerij
  • Leerbedrijf
  • VCA* 2017/6.0 gecertificeerd
Offerte
Vertel ons meer over uw aanvraag